هر فردی که روابط عاشقانه و عاطفی را تجربه کرده باشد میداند که اختلافنظر و دعوا میان دو نفر که با یکدیگر ارتباط می گیرند غیرقابلاجتناب است. وقتی دو نفر مدت زمان زیادی را کنار هم سپری میکنند و زندگیهایشان در هم گره میخورد، ممکن است هر ازگاهی به اختلاف بخورند. این اختلاف نظرها ممکن است بزرگ یا پیش پا افتاده باشد؛این اختلاف نظر ها، به مشکلات زناشویی معروف شده اند.
گاه این مشکلات زناشویی بر اثر موضوعات کوچک مانند: شام چی بخوریم؟ یا کنترل کجاست؟ و… به وجود می آید و گاه هم بر سر موضوعات مهم و بزرگ مانند سبک تربیت فرزندان و یا سبک رفتار با خانواده های طرفین به وجود می آید.
اگر در رابطه میان تان با یکدیگر اختلاف نظر دارید نباید وحشت زده باشید! این موضوع به این معنی نیست که رابطه تان را این اختلافات تهدید می کند. اگر به طور سازنده ای با مشکلاتتان برخورد کنید شما می توانید درک بهتری از خود و شخص مقابل تان در زندگی به دست آورید و این امر به نفع هر دو شما می باشد.
برخی از زوجین فکر می کنند در صورتی که با یکدیگر اختلاف نظری پیدا ککند و با یکدیگر در این باره جر و بحث کنند، دیگر زندگی دلنشین و خوبی نخواهند داشت و یا برخی بر این باورند که دیدشان را نسبت به طرف مقابلشان تغییر خواهد کرد. اما باید این موضوع را به خاطر بسپارید که اگر هیچوقت با هم دعوا نکنید یا درمورد مشکلی با هم حرف نزنید، هیچوقت موفق به حل مشکلاتتان نخواهید شد.

1- رک باشید
حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که بر سر موضوعی از دست طرف مقابلتان ناراحت شده باشید اما به جای اینکه آن را به طور مستقیم به او گوش زد کنید،از روشهای غیرمستقیم برای بیان ناراحتی تان استفاده میکنید. یکی از مشکلات زناشویی زوج ها این است که با یکدیگر رک سخن نمی گویند. سبک صحبت کردن و برداشتی که از آن می شود بسیار مهم است.یک طرف ممکن است طوری با دیگری صحبت کند که یک دشمنی زیرپوستی از آن احساس شود. یا اینکه با تند و تند عوض کردن موضوعات مختلف نخواهید درمورد مشکل اصلی درست حرف بزنید.این روشهای غیرمستقیم برای ابراز عصبانیت بههیچعنوان سازنده نیستند، چون طرفمقابل به درستی نمیفهمد که مشکل اصلی کجاست و چطور باید واکنش دهد. البته لازم به ذکر است که قطعا آن آقا یا خانم متوجه می شود که همسرش ناراحت است اما اینکه چه موضوعی او را ناراحت کرده را نمی داند.
2- موضوع بحث را با تفکر و سیاست انتخاب کنید
اگر می خواهید بحث تان مفید باشد و به نتیجه ای مطلوب در انتها برسد شما می بایست هر بار که قصد بحث و گفت و گو با طرف مقابل تان را دارید برای برطرف شدن مشکلات زناشویی خود، موضوع بحث را با تفکر و سیاست انتخاب کنید. زوجهای ناراضی معمولاً در طول بحثها موضوعات مختلفی را وسط میکشند. وقتی میخواهید مشکلات شخصیتان را حل کنید، هیچوقت از این استراتژی استفاده نکنید. تصور کنید میخواستید درمورد اینکه باید فعالیت ورزشی بیشتری وارد برنامهی روزانهتان کنید فکر کنید. مطمئناً تصمیم نمیگیرید که در چنین زمانی به اینکه چطور میتوانید پول بیشتری برای زمان بازنشستگی پسانداز کنید، یا کمدتان را چطور مرتب کنید؟
مطمئناً تصمیمتان این خواهد بود که به هر کدام از این مشکلات یکییکی فکر کنید. این کملاً واضح است، ولی دعوای بینتان داغ میشود بهراحتی ممکن است دو طرف از یک موضوع به موضوع دیگر بپرند و شکایتهای مختلف را وسط بکشند. به اصطلاحی یک به یک بروند جلو.
3- از کلی گویی و گفتن همیشه بپرهیزید
وقتی درمورد یک مشکل صحبت میکنید باید سعی کنید از کلگویی درمورد همسرتان اجتناب کنید. یکی از بزرگترین مشکلات زناشویی زوج ها کلی گویی است. جملاتی مثل، «تو هیچوقت تو کارهای خونه به من کمک نمیکنی» یا «تو همیشه فقط مشغول گوشیت هستی» باعث خواهد شد که همسرتان حالت دفاعی پیدا کند. این سبک باعث می شود هسرتان هم مانند شما شکایت های مشابهی را دشاته باشد و اینگونه به نتیجه نرسید.

4- طرف مقابل تان را سرزنش نکنید
جملاتی که به صورت مستقیم شخصیت طرفتان را زیرسوال میبرد برای رابطه بسیار مضر است. اگر مردی که از حسادت همسرش کلافه شده است بگوید «واقعاً آدم غیرمنطقیای هستی» باعث میشود که همسرش وارد حالت دفاعی شود و بحث را به بیراهه بکشد. بهترین استراتژی این است که از طرف خودتان سخن بگویید و در اول جملاتتون از من استفاده کنید. این جملات روی احساس شما تمرکز دارد، بدون اینکه همسرتان را در جایگاه متهم بنشاند به بهبود مشکلات زناشویی میان تان می پردازد.
5- واقعا گوش کنید !
یکی از مشکلات زناشویی زوجین گوش نکردن به دیگریست. خیلی ناراحتکننده است که احساس کنید همسرتان به حرفهای شما توجهی ندارد. وقتی وسط حرف همسرتان میپرید یا تصور میکنید که میدانید به چه فکر میکند، شانس این را که بتواند حرفهای دلش را به زبان بیاورد از او میگیرید. حتی اگر مطمئن باشید که میدانید همسرتان چه میخواهد بگوید، باز هم ممکن است اشتباه کرده باشید. برای آنکه متوجه شود به او دقت می کنید وقتی همسرتان مشغول حرف زدن است، حرفهایش را با استفاده از کلماتی دیگر تکرار کنید. این کار جلوی بروز سوءتفاهم را هم میگیرد یا حتی از میان سخن هایش طرح سوال کنید تا متوجه اهمیت دادن شما به موضوع بشود.
6- از تحقیرکردن بپرهیزید
ازمیان تمام حرفهای منفیای که میتوانید در یک دعوا به زبان آورید، بدترین آن حرفهای تحقیرآمیز است. گفتن حرف تحقیر آمیز به یکدیگر از مشکلات زناشویی به حساب می آید. گاتمن دریافته است که تحقیر کردن اولین نشانهی طلاق است. حرفهای اهانتآمیز و تحقیرکننده حرفهایی هستند که همسرتان را کوچک میکنند. طعنه زدن و برچسب زدن هم جزو آن محسوب میشود. همچنین شامل رفتارهای غیرکلامی مثل پوزخند زدن هم میشود. چنین رفتارهایی بهشدت غیرمحترمانه است و به طرفتان نشان میدهد که از او متنفرید. این اعمال اشتباه شما باعث می شود نتوانید زندگی خوبی را تجربه کنید.
تفاهم در زندگی مشترک چه معنایی دارد؟ >>

7- فروکش کردن را بیاموزید
اگر میبینید دچار منفیگرایی شدهاید و نه شما و نه همسرتان هیچکدام از نکات بالا را در بحث کردن رعایت نمیکنید، در بحث و دعوایتان وقفه بیندازید. حتی یک وقفهی کوتاه که طی آن بتوانید چند نفس عمیق بکشید میتواند برای آرام کردنتان کافی باشد.
تحقیقات نشان میدهد که هم انتخاب رویکرد و هم کنترل خشم در مدیریت اختلافات موثر است. به زبان آوردن شکایتها و مشکلات میتواند برای رابطهتان سازنده باشد، ولی اختلافات باید با مهارت مدیریت شوند، زیرا درغیراینصورت همه چیز بینتان بدتر خواهد شد.
سعی کنید به این نکته پایانی بیشتر دقت کنید تا از مشکلات زناشویی دور بمانید و زندگی خوبی را داشته باشید.